από τις ανακαλύψεις του διαδικτύου: ο ερευνητής Γιάννης Ζήλλης και οι ανώνυμες φωτογραφίες του Facebook
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε πρόσφατα δύο πολύ ενδιαφέροντα σάιτ για τον εκτός συνόρων ελληνισμό, το ένα μάλιστα εστιασμένο αποκλειστικά στο οικοτροφείο της ελληνικής κοινότητας της Μανσούρας στην Αίγυπτο. Μέσα σε αυτά βρήκαμε άρθρα του κ. Γιάννη Ζήλλη, ιστοριοδίφη, γνωστού εδώ και χρόνια για τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και την ανιδιοτέλεια (σ' αυτούς τους πονηρούς καιρούς δυστυχώς αναγκαία η διευκρίνιση) που χαρακτηρίζουν την ενασχόλησή του και (1) με θέματα του αιγυπτιώτικου ελληνισμού.
Από τη σελίδα λοιπόν της "Εταιρείας μελέτης ελληνικής διασποράς" σας προτείνουμε να κατεβάσετε το αρχείο με την έρευνά του για τους ευεργέτες της ελληνικής κοινότητας του Ζαγαζίκ, ενώ στον δικτυακό τόπο του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Μανσούρας μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη του για τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο.
Οι προτάσεις αυτές, δεν έχουν σχέση προφανώς με ερασιτεχνικές ταινίες (αν και γνωρίζουμε ότι ο κ. Ζήλλης διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ από την Αίγυπτο, καθώς και μια εξαιρετική συλλογή καρτ ποστάλ από την οποία προέρχεται και η φωτογραφία του κειμένου), συνδέονται όμως με το αίτημα να δώσουμε ένα "βάθος χρόνου" στην ιστορία μας, την προσωπική και τη συλλογική, μιλώντας για όσα έχουν, επιμελώς ή όχι, αποσιωπηθεί.
Με τα "δικά μας" ωστόσο συνδέεται η επόμενη ανακάλυψή μας: μια σελίδα στο facebook γεμάτη από παλιές "ανώνυμες" φωτογραφίες, που ονομάζεται anomymous antique photographs χωρίς φυσικά να έχει καμία σχέση μαζί μας.
Καλή περιήγηση λοιπόν, αν σας κινήσαμε το ενδιαφέρον, και μάλλον θα επανέλθουμε σύντομα.
σημείωση
1. Ο κ. Ζήλλης ασχολείται επίσης με την ιστορία του πετρελαίου στην Ελλάδα